ד”ר שילי דור – חיים
תחום המחקר
אקולוגיה והוראת האקולוגיה
תחומי עניין
אקולוגיה של מערכות אקולוגיות מדבריות תוך דגש על תהליכים ארוכי טווח. במחקריי אני בוחנת את הקשר שבין מבנה ותפקוד מערכות אקולוגיות ושירותי מערכת שהן מספקות, תוך התמקדות ב: 1. התפתחות מערכות אקולוגיות במערכות מוגבלות במים; 2. השפעת שינויי האקלים על המבנה והתפקוד האקולוגי של אגני היקוות; 3. שיקום תפקודי אקולוגי במערכות תלויות נגר (חקר מערכות הטרסות העתיקות בנגב; מערכות שיחים ולימנים).
מעבר לתפקידי כחוקרת אני מנהלת את רשת LTER ישראל (מחקר אקולוגי לטווח ארוךLong Term Ecological Research), מייצגת את ישראל ברשת האירופאית (eLTER) והבינלאומית (ILTER), מנהלת מדעית של אתר LTER פארק שקד שנמצא בצפון הנגב בישראל. בנוסף, מובילה קבוצת מחקר ומשימות בשני פרויקטים אירופאים H2020 : eLTER PPP ו-eLTER PLUS שמתמקדים בשילוב מחקר אקולוגי ארוך טווח ומחקר סוציו אקולוגי להקמת תשתית מחקר אירופאית.
מחקרים פעילים:
- בתחנת LTER פארק שקד – תפקודי החומר האורגני במשוב צמח-קרקע והשפעתם על התפתחות והשתקמות המערכות האקולוגיות בעקבות אירועי בצורת.
- מערכת הטרסות בנגב – השפעת המורשות האנושיות והביו-פיזיות על התפתחות מערכות אקולוגיות חדשות (novel ecosystems) וחשיבות הטרסות לשיקום מערכות אקולוגיות.
במשך מאות שנים, עוצבו אגני ההיקוות בכל רחבי העולם על ידי טרסות חקלאיות מעשה ידי אדם. לטרסות חשיבות גדולה במסגרת המאמץ העולמי להרחבה ושיקום מערכות אקולוגיות. המחקר נערך בטרסות נטושות בנגב ,על מנת להבין את מבנן ותפקודן ולבירור הקשר שבין המורשת של שימושי קרקע חקלאיים בעבר והתפתחות מערכות אקולוגיות עליהן לאחר נטישתן. המחקר נעשה במדרג של סקאלות ) Cross Scale) מרמת הטרסה הבודדת ועד לרמת מערכת הטרסות כולה.