ביום ראשון ה- 6.11.2022 נפתחה בשארם א -שייח’ ועידת האקלים הבינלאומית של האו”ם בהשתתפות מנהיגים ונציגים של כ- 115 מדינות, כדי לדון בהתמודדות עם שינויי האקלים בעולם. את הוועידה הקודמת אירחה העיר גלזגו בסקוטלנד, ולקראת הוועידה בשארם, התקיים “מרוץ האקלים” מגלזגו לשארם א – שייח, כאשר בחלקו האחרון ובמשך 3 יממות הוא עבר לכל אורכה של ישראל: מראש הנקרה בצפון ועד אילת בדרום – בין היתר באתרים הנמצאים בסיכון גבוה, עקב שינויי האקלים.
למרוץ נבנה שרביט מיוחד עשוי מחומרים ממוחזרים עם התקן GPS שמאפשר מעקב אחר מיקמו בכל זמן נתון, עם תאורה סולארית מתחלפת בעת מסירתו, ובתוכו תא סגור עם מסר למען העתיד, שנפתח עם פתיחת הוועדה בשארם.
מטרת המרוץ: לשאת מסר ממנהיגי המחר – בני נוער ותלמידים, למנהיגים של היום, בנוגע לחומרת משבר האקלים ולצורך הקריטי לפעול בדחיפות.
זהו מרוץ השליחים הארוך בהסטוריה, והוא אורגן על ידי – The World Relay , גוף בינלאומי המתמחה בקיום אירועי ריצה המוניים – בשיתוף ארגון – FEE -ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח העוסק בחינוך סביבתי ובשיתוף עם ארגון Eco Ocean שארגן ותפעל במקצועיות את כל המרוץ כאן בישראל.
המרוץ השתרע לאורך 7800 ק”מ וחלף על פני 18 מדינות. הוא חולק למקטעים של 10 ק”מ, ותושבי הארצות בהן חלף הוזמנו לקחת חלק באחד המיקטעים, לקבל את השרביט ולהעביר אותו אל המיקטע הבא.
רצים נחושים, תושבי כל הארצות שבדרך, נשאו את השרביט ביום ובלילה, ואחרים הכינו טקסים, מיצגים ואירועים בתחנות המעבר בין השליחים, שמספרות על האתגרים הסביבתיים בתחום לשמירת טבע והשפעת משבר האקלים בכל איזור.
המרוץ נכנס לתחומי חבל אילות בליל יום חמישי, 3 בנובמבר, והמשיך לגבול מצרים טאבה בצהרי יום ששי, 4 בנובמבר.
תושבי חבל אילות הקימו כמה תחנות מעניינות בדרך: בבאר אורה קידמו את פני הרצים אנשי בית ספר שדה אילת עם תחנה מעניינת בנושא אסון הנפט של קצא”א בשמורת עין עברונה, שהתרחש בשנת 2014 ועל ההשפעה הישירה שלו על הטבע המקומי ומשבר האקלים. חומרים שנאספו בידי ד”ר ניצן שגב ממ”ופ מדבר בחבל אילות הוצגו בטקס ויצאה הקריאה לצמצם את פעילות השינוע של קצא”א ואת חיפושי הנפט בערבה.
10 ק”מ דרומה משם, מול בריכות הפלמינגו חיכו אנשי פארק הצפרות עם מיצג תחפושות צבעוני היתולי, כי קצת הומור זה חשוב! ובאילת התקיימו שתי תחנות בחוף השחפים ובחוף אלמוג.
שמורת האלמוגים באילת ניפתחה לקהל הרחב באירוע מרשים: הרצים הוזמנו לסטות לרגע ממסלולם והם חלפו בין מאות תלמידים וציבור רחב שבא לעודד ולחזק את המסר על פיו הטבע הוא קו ההגנה העיקרי שלנו כדי לבלום את משבר האקלים.
התלמידים, שהתכוננו למפגן מראש, הכינו שילוט יצירתי וצעדו איתו לאורך החוף לקראת המפגש עם הרצים. בשיאו של האירוע חלפו הרצים בין מאות הילדים הצוהלים. ראש עיריית אילת נשא נאום ובו הבטיח לשמור על ערכי הטבע והמפרץ ולהוביל את המאבק במשבר האקלים.
לא פחות מ-13 ארגונים הפעילו את הילדים במשחק ועשייה: רשות הטבע והגנים הציגה את ערכי השונית של אילת ואת האיומים עליהם, החברה להגנת הטבע הציגה את החי הנדיר והייחודי על הסלע החופי, מרכז הצפרות אילת תצפת עם המשתתפים על ציפורי ים וסיפר על האלבטרוסים האוכלים בטעות פלסטיק שצף במים ומתים, אנשי עמותת צלול אספו בדלי סיגריות והסבירו עד כמה השונית רגישה, שומרי המפרץ הפיצו את הבשורה של איסור הכלים החד פעמיים בחופי אילת, אל ארצי והתחנה למניעת זיהום ים הציגו איך מטפלים בזיהום הים מנפט, מכון ערבה הפעיל משחק משעשע שהסביר שלבד אי אפשר, רק בשיתוף פעולה! ותחנות נוספות הופעלו על ידי אקופיס, אקו-אושיין, WESEA ואחרים.
האירוע הזכיר לנו שהציבור אינו שותף לאדישות של מקבלי ההחלטות בישראל ובעולם. “גם הדינוזאורים חשבו שיש להם עוד זמן” קרא אחד השלטים. “הזמן שלנו אוזל” קרא שלט אחר.
הנוער, שחי במדבר הקיצון של ישראל, לצד שונית אלמוגים נדירה באיכותה, דורש מעשים ברורים של שמירה על ערכי הטבע, הפחתה דרסטית בפליטות הפחמן, מעבר לאנרגיות מתחדשות – ודחוף שזה יקרה, ממש עכשיו!
כתבו: נועם וייס, יעל אדרעי, ענת שאול
Post Views: 297