תכנית Israel Sustainable Development Goals)-ISDG) התכנית הישראלית ליישום מטרות הפיתוח בר-הקיימא של האו”ם, לבנות ובני נוער, הינה תכנית ייחודית של קרן קיימת לישראל (המדען הראשי), משרד החוץ ומשרד החינוך. התכנית הוקמה במטרה לחבר ולשתף את בנות ובני הנוער מישראל במאמץ הבין-לאומי להשגת היעדים לעולם בר-קיימא של האו”ם לשנת 2030, ובכך לסייע לעולם כולו בהתמודדות עם האתגרים העומדים בפנינו. ההשתתפות בתכנית ISDG מעניקה הזדמנות ייחודית לקחת חלק בעיצוב העתיד של כולנו, ולהעניק עתיד טוב יותר למדינה ולעולם כולו.
במהלך תכנית ISDG, התבקשו התלמידות והתלמידים להציע מיזם אשר יסייע במימוש אחד או יותר מ-17 היעדים של האו”ם (SDGs) במדינה מתפתחת שבחרו מראש.
עשרות רבות של בתי ספר הגישו מיזמים לפרויקט ולגמר הגדול עלו 15 בתי ספר שערכו פרזנטציה של 7 דקות (+3 דקות זמן לשאלות) באנגלית בפני חבר שופטים שכלל את שגרירת ישראל לארגוני האו”ם ברומא, המדען הראשי של קק”ל, המפקחת המרכזית על המדעים במשרד החינוך ועוד מכובדים רבים.
החדשנות והישימות שבפרויקט זכתה את תלמידי תיכון עין גדי במקום הראשון ובטיסה לרומא בשנה הבאה להציג את המיזם בפני ארגוני האו”ם ברומא.
העבודה על המיזם התבצעה בהובלת צוות “חממת הערבה” החווה החקלאית של משרד החינוך שמשרתת גם את תלמידי המועצות האזוריות תמר ומגילות- רחלי ברדו, משה איטח וד”ר עודד קינן יחד עם גל-אור פז מתיכון עין גדי ובשיתוף חוקרי מו”פ מדבר וים המלח, מובילי קבוצות מהמרכז הבינלאומי למשתלמים בערבה ICAT. וחקלאי האזור.
התלמידים פיתחו מיזם העוסק בטיהור מים בסיוע זרעי מורינגה מכונפת במחנה פליטים במחוז טורקנה בקניה.
התלמידים הציגו רעיון על פיו תושבים במחנה הפליטים קוקומה ושבטים מקומיים במחוז טורקנה בקניה ינטעו עצי מורינגה מכונפת וישתמשו בזרעים שלהם על מנת לטהר את המים (זרעי המורינגה נחקרו במו”פ מדבר וים המלח ובמו”פ ערבה ונמצאו כאיכותיים ביותר לצורך טיהור מים) כמו כן ייעשה שימוש בעלים כמקור לויטמינים ואבות מזון.
מו”פ מדבר וים המלח השם לו למטרה להוביל ולהטמיע את החינוך המדעי/סביבתי בקרב הדור הצעיר ובבתי הספר שבמרחב הנגב, הערבה וים המלח רואה בהישג זה אבן דרך מכוננת בהגשמת החזון.
היכולת לחבר בדרך יצירתית את התשתיות והיוזמות המגוונות שקמו במרחב הפריפרי שלנו המשתרעות בין מועצות אזוריות שונות עם אנשים נפלאים חדורי אמונה המגיעים מתחומי ידע שונים היא שאפשרה להגיע לעשייה חינוכית מיוחדת זו פורצת דרך.
כאשר לשיתופי פעולה אין גבולות מגיעים רחוק!!!
תודה ענקית על עבודה מופלאה –
לד”ר עודד קינן מנהל ויוזם הפרויקט, מנהל “חממת ערבה” ומנהל החינוך המדעי ב”מו”פ מדבר וים המלח”, משה איטח, מנהל תחום החינוך בשלוחת ים המלח, חוקרי מו”פ מדבר וים המלח
מנהלי בתי הספר, המחנכים, צוות AICAT , ערן ויין מעין תמר שאירח את החוקרים הצעירים בחממת המורינגה ועוד שותפים רבים.