עם סיום שנת תשע”ח ורגע לפני צאתנו לדרך עם שנה חדשה שתבוא עלינו לטובה, הנה סיכום קצר של מגוון הפעילויות הנוגעות לקשר המשולש מדע-קהילה-חינוך אותו אנו מפתחים במרכז מדע ובד-בבד פועלים כל העת לקדם יחד עם המועצה ומערכות החינוך השונות.
אבל לפני כן –
למה הקשר הזה חשוב כל כך?
המדע כמובן, הוא בסיס איתן לשיפור חיינו כבני אנוש, ליצירת שוויון ולשמירה על סביבתנו. מדע המשתף וניזון מקהילה, מדע הקשור למקום ומחקר הנוגע במציאות השוטפת של כל אחד ואחת מאיתנו, בוודאי שיש לו משקל ומהות שקשה להפריז בחשיבותם. חינוך, כמובן, הוא הדבק המאחד היוצר סינרגיה בין שני הרכיבים – מדע וקהילה, תוך בניית דור העתיד של אנשים חושבים, סקרנים, ביקורתיים ובעיקר אכפתיים כלפי הזולת וכלפי הסביבה.
אז מה היה לנו השנה?
- מועדון בראשית במושבי כיכר סדום – במסגרת פרלמנט המדע של מושבי כיכר סדום ניתנה במהלך השנה סדרת הרצאות של חוקרי מרכז מדע בנושאי רפואת עור, תיירות וחיידקים. הרצאה נוספת, בנושא הידרולוגיה, מתוכננת להתקיים בקרוב.
- מועדון צוותא בעין גדי – שם שמעו החברים הרצאות מפי חוקרי מרכז מדע בנושאים הקשורים לים המלח – מפלס הים, בולענים, תיירות על כביש 90 וארכיאולוגיה, וכן על התנהגותם של הזנבנים.
- בהפנינג יום המדע הלאומי (14.3.18) הפעילו החוקרים וצוות המעבדה תחנות עם סדנאות שונות שבהן הילדים הצעירים (וגם ההורים…) מיישובי תמר ומגילות התנסו בנושאי אבולוציה, האש וצבעיה, מאובנים, חיידקים ואפילו מיצו את ה-DNA של עצמם. במקביל עסקו בני הנוער בפעילות ODT ששילבה חידות מדעיות הקשורות לים המלח ולהיסטוריה של מצדה, בעוד המבוגרים יותר שבינינו נהנו ממגוון הרצאות בנושאי חקר התיירות, הסוואה בטבע וחדשות מעולם מחקר הקנאביס הרפואי. בסיום התכנסו כולם להפעלה שכללה קצב, תנועה, צליל ואפילו יצירת הפתעה אישית טעימה…
- פעילות עם מכינת “מלח הארץ” – חניכי מכינת “מלח הארץ” בעין גדי הגיעו למכון המחקר במצדה למספר מפגשים, ובהנחיית החוקרים התנסו בפעילות מחקרית מגוונת ובה כל קבוצת חניכים החליטה על שאלת חקר ופעלה כדי לענות עליה בדרכי חשיבה מדעיות. שאלות המחקר שנבחרו היו מגוונות – בולענים, שיטפונות, חקלאות, אקולוגיה, מיקרוביולוגיה וצמחי מרפא מדבריים.
- תלמידי חטיבת הביניים – במסגרת פעילות סדרתית הגיעו מדי שבוע תלמידים מהחטיבה למעבדות במצדה ושם עסקו בחקר נושאים מקומיים מגוונים, ובהם תיירות במצדה, אורגניזמים וה-DNA שלהם וכן ציפורים. בכל מפגש עבדו התלמידים עם חוקר שהנחה אותם בעבודתם.
- פעילות בגן הילדים – גם ילדי הגנים נחשפו לפעילויות שונות בנושאי אבולוציה, סלעים ועוד. הפעילויות הועברו במסגרת הפעלות הורים בימי הולדת וחוגי העשרה מקומיים.
- חממת ערבה – תלמידי כיתות ט’, יחד עם חוקרי מרכז מדע וצוות הוראה, ביצעו עבודות חקר בחממת ערבה ובהן חקרו את חיי המדף של תרד, התנהגות של דגים חולי ALS והשפעת מליחות מים על נביטה. לאחר ביצוע הניסויים בחממה ליוו החוקרים את התלמידים החרוצים בתהליך כתיבת העבודה המדעית והפקת דוחות מדעיים לסיכום ממצאיהם.
- בבית הספר היסודי עסקו הילדים לאורך השנה בפעילות מונחה בנושאי אקולוגיה סביב ים המלח, צפרות, צמחי מדבר ועוד ועוד.
- הנחיית גיאוטופים במגמת סביבה בבית הספר התיכון – תלמיד מבית הספר זכה במקום שני בארץ(!)על עבודתו; במסגרת כתיבת עבודת האקוטופ במגמת סביבה עסקו התלמידים בנושא השיטפונות בנחלי ערוגות ודוד. השנה ניגש תלמיד נעל”ה, איתי קורמן, לתחרות ארצית – חוקרים סביבה 7. נושא עבודתו היה “השפעת ספיקת המים בזמן שיטפון על כניסת מטיילים לשמורת עין גדי”. טקס הצגת העבודות התקיים ביום שבו נספו התלמידים בנחל צפית, איתי קורמן לא היה יכול להגיע לטקס מפאת שיטפונות, והציג את עבודתו דרך הסקייפ. רוצים לקרוא עוד על איתי ועל הפרויקט? היכנסו לכתובתhttps://www.smore.com/cegv2 וחפשו “סיפור הצלחה”.
- פעילות לקייטנת קיץ – ילדי קייטנת ד-ו מעין גדי הגיעו לכמה שעות של כיף ואתגר במכון המחקר במצדה. בהפעלה חווייתית של חידון Kahoot הם למדו על עצמם שכל אחד יכול להיות מדען, שמעו על ההיסטוריה של המדע, סיירו במעבדות וכמובן אי אפשר היה בלי ניסוי מדעי קטן לסיום…
מה צופנת לנו השנה הבאה?
כמובן אנו מתכוונים להוסיף ולהעמיק את הקשר עם הקהילות ביישובים ועם מערכות החינוך בפעילויות דומות ולחדש בפעילויות נוספות.
פרויקט מיפוי המיקרוביום העורי (ה-IS.ME) – פרויקט ייחודי מתוכנן לצאת לדרך ביוזמת מרכז מדע ובשותפות עם המועצה, מכון מחקר ים המלח וקרן יק”א. מדובר בפרויקט מדעי-חינוכי ראשון מסוגו בעולם שבו בכוונתנו להקים מאגר מידע מקיף על המיקרוביום העורי של אנשים בריאים. בסיס נתונים כזה לא נאסף בעבר ומטרתו לשמש כלי מחקרי רב-עוצמה עבור כל חוקר ברחבי הגלובוס. תלמידי בית הספר [תמר] יהיו חלוצי הפרויקט השאפתני; הם ישמשו סוכני שטח לאיסוף הדגימות, ייקחו חלק בטיפול בהן וייחשפו לתהליכי העיבוד והאנליזה של התוצאות. כמו שנאמר: מים המלח תצא תורה…
לסיכום, תודתנו שלוחה לכל העוסקים במלאכה, משתתפים צעירים ומבוגרים כאחד, לצוותי ההוראה, לחוקרים ולאנשי היוזמה והביצוע במועצה וביישובים. המשיכו להיות חלק מקהילה שוחרת מדע, עקבו אחר פרסומי הפעילויות לאורך השנה ופנו אלינו בכל רעיון חדש. אנו מבטיחים להקשיב!
שתהיה שנה טובה ופורייה
מרכז מדע ים המלח והערבה, צוות שלוחת ים המלח
כתב-אורן רז
צילומים- אורן רז (ילדים בענן לבן), כרמית איש שלום (ילד עם כפפות+ ילדים בחלוקים), רונן ארליך (ילדים בכיתה)