חוקרים את השטח – הכיתה הדרומית למדעי כדור הארץ
בתאריכים 24-25/12/17 יצאו תלמידי הכיתה הדרומית לסיור לימודי בו חקרו תופעות שגדולות מידי בשביל להיכנס לכיתה! מקמר יהודה, מערת הנטיפים ומעיין שכבה באזור השפלה וההר ועד אבני חול, קרקע פוסילית, העתקים וסלעים עם מגוון מאובנים, באזור המכתשים!
הסיור הלימודי שפלה-הר-מכתשים הינו חלק מתכנית הכיתה הדרומית למדעי כדור הארץ שנפתחה השנה ובה לומדים תלמידים/ות מרחבי הדרום מגמה מדעית בהיקף 5 יח”ל. התכנית החלה בסמינר פתיחה של 3 ימים במכון דוידסון שבמכון ויצמן, ולאחריו התלמידים המשיכו בלמידה עצמאית בביתם בעזרת ערכת ניסויים וגישה לאתר הלימודי של התכנית. לקראת הסיור כל תלמיד/ה ביצע/ה ניסויים ביתיים הקשורים לבלייה כימית, מאובנים וקרקעות ובכך התלמידים הגיעו לסיור מצוידים בכלים ועקרונות מדעיים להבנת התופעות שבשטח.
ביום הראשון ה-24/12 התחיל את דרכו מיניבוס מאילת עם 3 תלמידות והמשיך לאסוף תלמידים מחבל אילות, מצפה רמון וטללים. כשהמיניבוס התמלא בכל תלמידי הדרום, המשכנו ישרות לתחנה הראשונה, בה כל סטודנט ותלמיד לגיאולוגיה מבקר – מחשוף מחסיה! בתחנה בחנו התלמידים את מגוון סלעי המשקע במטרה להבין את סביבת ההיווצרות של כל סלע וכן צעד ראשון להבנת היווצרות קמר יהודה.
בתחנה השנייה ביקרנו במערת הנטיפים. תחילה בחנו את סלע הדולומיט והקרקע טרה רוסה שמתפתחת מעליו, ובמהלך הירידה למערה בחנו את הסדקים, והתלמידים העלו השערות להיווצרות חלל המערה. בהמשך התלמידים סיירו במערה ואספו תצפיות על סידור הנטיפים והזקיפים, על מנת להסיק כיצד התגבשו.
התחנה האחרונה ליום זה – מעיין הסטף. שם בחנו את נקבת המעיין וסלע הדולומיט והחוואר. לאור התצפיות של תכונות הסלעים וכיווני נטיית השכבות, התלמידים העלו את הגורמים שהובילו להיווצרות המעיין דווקא בנקודה זו.
עוד באותו יום חזרנו דרומה, ובערב נערך שיעור מסכם – גיאולוגיה בעוגת רולדה! בשיעור חתכנו את העוגה בצורה של קמר וערכנו חיתוכים שונים תוך שרטוט החתכים שנחשפו בעוגה. כמובן שהמטלה האחרונה הייתה לאכול את כל המבנים הגיאולוגים שיצרנו מהעוגה.
היום השני התקיים במכתש רמון בו התלמידים אספו תצפיות לשם בחינת היווצרות המכתש! התחלנו בתצפית מגן הפסלים, בתנאי מזג אוויר לא פשוטים, בחנו את הסלע הבונה את קיר המכתש וקישרנו בין סוגי הסלעים לצורות הנוף השונות ולהתיישבות האדם דווקא במצפה רמון.
בהמשך היום סיירנו בתוך מכתש רמון ובכל פעם גילנו שכבת סלע אחרת וחקרנו את התופעות שמסתתרות בה ומעידות על סביבות ההיווצרות השונות של כל סלע.
לקראת סוף היום הגענו לחאן סהרונים ונשפכנו עם נחל רמון אל מחוץ למכתש. באזור זה בחנו את הקשר סלע ואדם בחאן סהרונים ואת היווצרות עין סהרונים. עם חצייתנו לקיר הדרום מזרחי של המכתש חקרנו את שכבות הסלע ואת כיוון ומידת הנטיות, וכך השלמנו את החתך הגיאולוגי החוצה את המכתש!
הסיור הסתיים בהרכבת הפאזל להיווצרות מכתש רמון וכן הבנה כוללת למערך הקמרים והקערים בנגב. בסבב סיכום התלמידים חלקו חוויות למידה חיוביות ממהלך הסיור והופתעו לגלות כמה אפשר ללמוד מתופעות הטבע שסביבנו.
תודה גדולה לכל השותפים בהוצאת הסיור והליווי שלו! ותודה לכל גיאולוג/ית שהגיעו לתת יד, כתף ופטיש לליווי התלמידים.