יאיר גוראון 1943 – 1990
יאיר פיתח וקידם את המחקר החקלאי בערבה.
יזם והוביל נושאי מחקר חדשניים, בעלי סיכון גבוה, מתוך אמונה שפיתוחם יגביר את אמצעי הייצור של תושבי הערבה.
ראה את חשיבות המחקר והפיתוח, ולכן קידם את הקמת תחנות הניסויים “זוהר” בכיכר סדום, ותחנת הניסויים המרכזית בערבה התיכונה הנקראת על שמו, תחנת “יאיר”.
יאיר נפטר ממחלת הסרטן. בן 47 היה במותו.
החזון של יאיר חי וקיים…
בין מקבלי המלגות השנה, שלושה ממו”פ מדבר וים המלח:
ניצן שגב – דוקטורנטית לאקולוגיה – חרקים, תחום המחקר כולל חקר שינויים סביבתיים בבתי גידול אשר נגרמים בידי האדם, כמו האסון הסביבתי בשמורת עברונה לאחר שתי דליפות נפט. בעבודה זו נבחנת ההשפעה של דליפת הנפט בשלוש רמות שונות: רמת החברה, רמת האוכלוסייה והתנהגות.
חממת הערבה – בראשותו של ד”ר עודד קינן, החממה מובילה פרויקט חדשני וייחודי בקנה מידה לאומי. הפרויקט מערב את מיטב המורים למדעים בנגב ובערבה, יחד עם חוקרים מובילים ממכון ויצמן ומו”פ מדבר וים המלח, ועתיד לשרת תלמידים מכל הגילאים.
הפרויקט המשותף יביא בשלב ראשון מורים מהאזור ומכל הארץ ויכשיר אותם לעבודה מדעית רב תחומית – החל מהמחקר האקולוגי ועד המחקר המולקולרי, עם דגש על המדבר כסביבת מחקר ייחודית. המורים יערכו סיורים וניסויי שדה, יעסקו במיצוי צמחי מדבר ויפיקו DNA. לאחר מכן יעבירו המורים פעילות מדעית בבתי הספר שבסיומה יגיעו התלמידים למו”פ ערבה לפרויקט חקר. נתונים שיאספו על ידי התלמידים יהוו חלק ממחקר מדעי מתקדם.
אלכסנדר מוהרין (אלכס), סטודנט לתואר שני משותף בהנחיית ד”ר ניבה רוסק-בלום ובהנחיית פרופ’ ניר אוהד מאוניברסיטת בן גוריון. אלכס מתגורר בערבה ועובד במעבדה של ד”ר ניבה רוסק-בלום בתוכנית הלימודים לתואר שנח של מרכז AICAT (המשתלמים בערבה).
אלכס מגיע מרואנדה ויש לו סיפור חיים מעניין (כתבה של חני ארנון בעיתון “ערבות” – מועצה האזורית ערבה תיכונה).
נושא המחקר שלו הוא הבנת תהליכים נוירופתולוגיים וסריקת תרופות פוטנציאליות במודל של דגי זברה למחלת ה ALS (ניוון שרירים). לאחר שאפיין את מודל המחלה בדגי זברה, אלכס סורק חומרים ומיצויים מהטבע במטרה למצוא תרופות פוטנציאליות.
אלכס הוא תלמיד חרוץ ומלא מוטיבציה ומסיים ביוני השנה.