יום העיון של מו”פ מדבר וים המלח בשיתוף קק”ל הינו חלק ממיזם משותף של תכנית חינוכית בנושא מים ומדבר, שמטרתו לחשוף את תושבי החבל והסביבה לנושא המים על כל היבטיו, כפי שהוא בא לידי ביטוי באזורי מדברי כשלנו. התכנית עוסקת בהכרת הסביבה המדברית-מקומית של דרום הערבה וחבל אילות וכוללת היבטים חינוכיים, מדעיים וקהילתיים בשילוב גופי המחקר, האקדמיה, התעשייה והסביבה באזור. שיתוף הפעולה של מו”פ מדבר וים המלח עם קק”ל בהיבטים אלו נובע מהאג’נדה של קק”ל לתמיכה בגליל ובנגב, בהיבטים של מחקר, אקדמיה, סביבה וחינוך. יום העיון התקיים במתכונת מקוונת וכלל מגוון הרצאות של מומחים וחוקרים בנושאי מים במדבר. להלן רשימת ההרצאות:
מנחה: ד”ר רחלי ארמוזה זבולוני
פרופ’ יוני לרון: דברי פתיחה
פרופ׳ לרון הוא אמריטוס באונ’ ב״ג, יו״ר ועדה מדעית במו״פ, חוקר נושאי מים בכל היבשות פרט לאנטרקטיקה. פעילותו הראשונה באזור היתה כעוזר מחקר בהר סדום בשנת 1969.
ד”ר דורון מרקל: מובל הימים ממפרץ אילת לים המלח והקשר למשק המים של הערבה
ד”ר דורון מרקל מכהן החל מ-2019 כמדען הראשי של קק”ל. עד 2018 שימש כמנהל תחום כנרת ברשות המים. בין 2008 ל-2013 שימש כנציג ישראל בצוות הליווי לבדיקת ההיתכנות של הבנק העולמי למובל הימים ממפרץ אילת לים המלח.
ד”ר חנן גינת: הנגשת נושא המים במדבר
ד”ר חנן גינת הוא גיאולוג שעסק הרבה בשנים האחרונות בהידרולוגיה במדבר הצחיח קיצון שלנו. חנן עסק שנים רבות בהוראה וחינוך בבית הספר ובהדרכה, במיוחד בתחום מדעי כדור הארץ. בארבע וחצי שנים האחרונות מכהן כראש מועצה אזורית חבל אילות.
ד”ר אורי שוורץ: תדירות הסעת בולדרים במהלך שטפונות גדולים באזור צחיח קיצון – נחל חצרה, מכתש קטן
ד”ר אורי שוורץ סיים את לימודי הדוקטור שלו בשנת 2001 במכון למדעי כדור הארץ, האוניברסיטה העברית, ירושלים. ד”ר שוורץ עוסק שנים רבות במחקר בתחומי ההידרולוגיה של פני הקרקע ותת הקרקע הרדודה, והתפר ביניהם. בשנים האחרונות הינו עמית מחקר באוניברסיטת חיפה שם הוא שותף במספר מחקרים הידרולוגיים, הקשורים לשטפונות ומי תהום ובנושא של איסוף מי נגר מאגני ניקוז חקלאיים קטנים והחדרתם למי תהום.
פרופ’ הדס סערוני: תובנות חדשות באפיון אפיק ים סוף “פעיל”
פרופ’ סערוני היא קלימטולוגית מן החוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם בביה”ס לסביבה ולמדעי כדור הארץ על שם פורטר באוניברסיטת תל אביב. חוקרת מערכות סינופטיות וסירקולציות בסקאלה רחבה והקשרן לתנאי מזג האוויר, כולל בחינת שינויים בהן כתוצר של שינויי אקלים בדגש על אזורנו. עוסקת גם במחקרים הקשורים באקלים העיר ונוחות תרמית.
ד”ר יהודית לקח: תפוקות סחף מדודות ומחושבות – מאגן מדברי קטן בהדגמה על נחל יעל
ד”ר יהודית לקח רכשה את השכלתה באונ’ העברית ירושלים. עבודת המוסמך שלה נעשתה על שיטפון חריג בסיני: “אירוע ינואר 1971 בנחל מיכימין ומשמעותו הגיאומורפית”. עבודת הדוקטורט בהנחיית אשר שיק ז”ל על נחל יעל: “תנועת גרופת באגן הררי קטן בסובב צחיח קיצון”. במהלך כל שנות הלימודים הייתה שותפה למחקרים בנושאים של הידרולוגיה וגיאומורפולוגיה של אזורים צחיחים. כיום מתמקדת בהמשך איסוף הנתונים ובארגון מסד הנתונים ארוך השנים של נחל יעל. בנוסף לפעילות המחקרית, ד”ר לקח לימדה באונ’ העברית ובמכללה למורים על שם דוד ילין בירושלים. כיום ממשיכה ללמד באונ’ בר אילן ומנסה להחדיר לסטודנטים הצעירים את האהבה לגיאומורפולוגיה, כפי שאפשר לחוות אותה רק מהימצאות בשטח.
פרופ’ אילון אדר: מקורות מים משולבים לאספקת מים בת קיימא בערבה
אילון אדר הוא פרופ’ אמריטוס במכון צוקרברג לחקר מים במכון יעקב בלוישטיין לחקר המדבר שבאוניברסיטת בן גוריון. מאז 2019 הוא משמש כיו”ר הוועד המנהל מכון הערבה ללימודי הסביבה וחבר במועצה המייעצת לטכנולוגיות מים שבמשרד התעשייה והמסחר בישראל. הוא מייסד והיה מנהל בפועל של מכון צוקרברג לחקר מים. כהוקרה על הישגיו בהידרולוגיה קיבל את יו”ר אלן פוהר בהידרוגולוגיה ואזורים צחיחים. המחקר של פרופ’ אדר מתמקד בהידרולוגיה של מי תהום ובמודלים במערכות אקוויפר מורכבות.