מחברים: י. פינצי, נ. גנץ, א. דור, מ. דיוויס, ע. וולק, ס. לאנגר, ר. אירוסמית, מ. צסרסקי
כתב עת: Journal of Geophysical Research
Doi: https://doi.org/10.1029/2019JB019269
תקציר:
עמודי סלע וסלעים בשיווי משקל גבולי ברחבי הנגב בישראל, משמשים להערכת תנודות הקרקע הסייסמיות המקסימליות שהתרחשו במהלך אלפי השנים בהם סלעים אלו עומדים בתנוחתם הנוכחית.
המחקר שלנו תיעד עשרות מבנים גיאולוגיים לא יציבים אלו שנוצרו לפני אלפי שנים ועמדו בתנודות הקרקע שנגרמו מהרבה רעידות אדמה אזוריות. בתוך שטח מחקר של כ- 3000 קמ”ר, הצלחנו לתעד ולנתח מספיק מבנים גיאולוגיים בשביל להעריך את הפעילות הסייסמית ארוכת הטווח של מספר העתקים בנגב ולאורך המקטע הדרומי של טרנספורם ים המלח. הוכח כי לעמודי סלע תמירים תדרים טבעיים הנמצאים בטווח הגלים הסייסמיים, מה שגורם להם להיות רגישים מאוד לרזוננס הנגרם בשל רעידות אדמה גדולות ורחוקות.
הניתוח שעשינו ומאגר הנתונים שבנינו מספקים מגבלות סף חדשות על עוצמת הרעידה הנגרמת מרעידות אדמה היסטוריות וכן השלכות משמעותיות על הערכות הסיכון הלאומיות. בפרט זה מעיד כי העתק הערבה, שהוא המקור הסייסמי העיקרי באזורנו, לא חווה רעידת אדמה בעלת מגניטודה מעל 7 ב -10,000 שנה האחרונות. הרחבת שטח המחקר יכולה לסייע בפתרון פערי הידע הבסיסיים בנוגע לעוצמת רעידות העבר, ויכולות לשפר את ניתוחי הסיכון הסייסמי האזוריות והמקומיות בישראל וירדן.