רינה קדם

תחום מחקר
גיאוגרפיה וסביבה
דוקטורט בנושא – שיתוף פעולה סביבתי בתנאי פוסט קונפליקט – Landscapes of Cold Peace
מנחה: פרופסור ערן פייטלסון, המחלקה לגאוגרפיה וסביבה, האוניברסיטה העברית בירושלים
המחקר עוסק בשיתוף פעולה סביבתי בתנאי פוסט קונפליקט בין ישראל לירדן ובבלקניים. שיתוף פעולה סביבתי באזורי גבול מוביל לעיתים רבות לחיזוק יציבות פוליטית אזורית ולקידום אינטרסים משותפים של המדינות החולקות משאבי טבע חוצי גבולות. המחקר בוחן את יישום שיתוף הפעולה הסביבתי בעקבות הסכם השלום בין ישראל וירדן. הסכם זה הינו ייחודי והיווה תקדים עולמי באופן בו נכללו נושאים סביתיים בהסכם עצמו. עם זאת, הפער בין ההסכם לבין יישום שיתוף הפעולה הסביבתי בפועל, הינו עצום. מחקר זה בא לאמוד את כמות ואיכות שיתוף הפעולה הסביבתי בפועל בין ישראל וירדן ולהבין את עומקו והשלכותיו. המחקר כולל את העמדות והדעות של קהילות ירדניות וישראליות לאורך הגבול המשותף והינו חדשני וייחודי בכל. לא קיימים מחקרים דומים בתחום זה בכלל, ובפרט לא באזורנו. לרוב, מחקרים מסוג זה עוסקים בדרג קבלת ההחלטות והנראות הפוליטית של נושאי הסביבה. שילוב ההיבטים המקומיים והלאומיים הינו חיוני לקבלת תמונת מציאות מהימנה ולשקף את הצרכים והרצונות של הקהילות המקומיות, בייחוד באזורים פריפריאליים מסוג זה (בשתי המדינות).
שיתוף פעולה סביבתי בין ישראל לשכנותיה הינו חשוב ומהווה מדרגה מעלה לחזון של שלום במזרח התיכון. שיתוף פעולה כזה ידוע ביכולתיו לבסס יחסים במצבי פוסט-קונפליקט, כמו עם הממלכה ההאשמית, ולהניב שיתופי פעולה מדיניים בעקבות הצלחות בתחום הסביבתי (דוגמת פרו-אקוודר). כמו כן, שיתוף פעולה סביבתי מעצים תודעת ריבונות שהינה מעשית, חיובית ומיטיבה עם שכנותיה ועם הסביבה.
המחקר מוטמע בתחום ידע הנקרא “Environmental Peacebuilding”, אשר הינו תחום ידע מבוקש הן באקדמיה והן ביישומו על ידי סוכניות בין לאומיות וממשלות רבות. התחום אומץ על ידי התכנית הסביבתית של האו”ם וארגוני שימור טבע סביבתיים עולמיים.