ד”ר גדעון וינטרס
תחום המחקר:
אקולוגיה
08-658165
08-658123
054-4781700
Google Scholar
לאחר שסיימתי תואר ראשון בביולוגיה ובהוראת המדעים, המשכתי לתואר שני על פוטו פיזיולוגיה של אלמוגים במחלקה למדעי הצמח באוניברסיטת תל אביב. עם סיום התואר השני נסעתי לעבוד כמעט שנה במעבדה של Prof. Roberto Iglesias-Preito במקסיקו על הלבנה (bleaching) באלמוגים. חזרתי לישראל לדוקטורט בו פיתחתי שיטות לניטור פיזיולוגי של אלמוגים. לאחר הדוקטורט המשכתי לפוסט דוקטורט בגרמניה שם עבדתי על עקות חום בעשבי ים, צמחים עילאיים שחזרו לים לפני כ-60-70 מליון שנה. לצמחים אלו מספר רב של שירותים אקולוגים וחשיבותם רבה ובאזורים חופיים צמחים אלו נחשבים למינים מייסדים.
חזרתי עם משפחתי לישראל ב-2011 ישירות לערבה התיכונה שם אני מרכז את הפעילות של שלוחת הערבה התיכונה של מרכז המדע. למרות המיקום המרוחק אני ממשיך את עבודתי על השפעות שינויי אקלים על עשבי ים בעזרת מתקן ייחודי שבנינו למחקר על עשבי ים (תמונה מס’ 1). במתקן אנו יכולים לשלוט על רמת ה-CO2וטמפרטורת המים במקביל, דבר שמאפשר לנו לבצע ניסויים מורכבים על Climate change.
אני גם מוביל מחקר פעיל על ניטור ומיפוי עשבי ים במיפרץ אילת (תמונה מס’ 2). אנו מסתכלים על שני אתרים (אתר אחד בחוף הצפוני שאנו חושבים שהוא מזוהם יותר, ואתר שני ליד טאבה שמהווה את ביקורת) ומשווים שינויים בביומסה של עשבי ים, הרכב פיגמנטים והרכב בעלי החיים הקשורים לעשבי הים. לאחרונה גם היינו חלק ממאמר ראשון בעברית שתיאר את עשבי הים באילת (“אי ירוק בים”, בשביל הארץ).
מרות הרקע על צמחים ימיים, אני גם מוביל מספר מחקרים הקשורים בעצי שיטה בערבה. בדומה לעשבי ים המהווים מינים מייסדים באזורים חופיים רדודים, שיטים מהוות מיני מפתח באזורים צחיחים: שיטים מיטיבים את תנאי הקרקע עבור צמחים אחרים, ומהווים מקור מזון ומחסה למינים רבים של חיות במדבר. מסיבות אלו, אובדן של שיטים מוביל לא רק לאובדן הביוטה הצמודה לשיטה, אלא גם להגברת סחיפת קרקע באזור. לאחרונה (אוקטובר 2011, אוקטובר 2013) יזמתי וארגנתי 2 כנסים בינלאומיים בנושא שיטים בערבה – עבר הווה ועתיד כנס שיטים 2013, כנס שיטים 2011.
כחלק מעבודתי על שיטים, אנו עוסקים במחקר על הגניטיקה של האוכלוסיות של שיטים. לשם כך פיתחנו לאחרונה
(Winters et al. 2013) סמנים מולקולריים ספיציפיים לשיטים. הבנת המבנה הגנטי של שיטים יכולה לתרום ניהול מרחבי יעיל של עצי שיטה בנגב ובערבה. בנוסף, אנו גם עוסקים בניטור פיזיולוגי של שיטים בערבההתיכונה וניסויים על הבדלים בעמידות ליובש בין אוכלוסיות שונות של שיטה סלילנית וסוככנית (תמונה מס’ 3).
מחקר נוכחי:
- הבנת המבנה הגנטי של אוכלוסיות של שטיה סוככנית (Acacia tortillis) (עבודה לתואר שני של יעל רודג’ר – בשיתוף עם ד”ר שירלי בר-דויד).
- עצי שיטה לאורך הערבה – תגובות אקופיזיולוגיות לעקת מים (עבודה לתואר שני של טלי רודקוב – בשיתוף עם ד”ר שמעון רחמילביץ)
- השפעות שינויי אקלים על עשבי ים (עבודה לתואר דוקטורט של מיל ארלנד – בשיתוף עם ד”ר סיימון ברק).
- בניית שכבת ממ”ג (GIS) לעשבי ים במיפרץ אילת