הנעת הציבור להיערכות לקראת רעידת אדמה פיתוח כלי אינטרנטי להערכה עצמית של סיכון ושל מוכנות לשעת חירום
ישראלים רבים מתגוררים בקרבת העתקים פעילים או בסביבה עם סיכון סיסמי גבוה, ואף על פי כן הם נוטים להיות אדישים או נמנעים מביצוע פעולות מינימליות של היערכות ומזעור הסיכון להם ולבני משפחתם. לעיתים קרובות לא ברורים להם האיומים הקשורים ברעידות אדמה, והם נוטים להסתמך על רשויות המדינה והצבא, שיטפלו בהם בשעת חירום. נטייה זו בעייתית בייחוד בפריפריה הדרומית, אשר בה אספקת המזון, המים, הרפואה, החשמל והגז תלויה בקווי אספקה ארוכים ופגיעים.
רשות החירום הלאומית הבינה זה מכבר כי על מנת לשפר את החוסן הקהילתי ואת היכולת להתמודד בתנאים קשים לאחר רעידת אדמה, עליה לקדם מוכנות אישית ומשפחתית ויכולת התמודדות עצמאית. על אף הצורך הברור בהנגשת המידע ובהפעלת הציבור, אין כיום כלים להערכה עצמית של סיכון או של מוכנות, המתאימים לשימוש נרחב של תושבים.
במחקר הנוכחי פותח אלגוריתם עבור מחשבון מקוון, שיאפשר לתושב לבצע הערכה עצמית של סיכון המבוססת על מפות ועל נתונים סיסמיים מתקן הבנייה הישראלי (ת”י 413) ותשומות משתמש בנוגע לכתובת ולמאפיינים כלליים של ביתו. המחשבון מאפשר לתושב גם להעריך את מידת המוכנות שלו ושל בני משפחתו. נתונים שייאספו על ידי המחשבון המקוון יאפשרו ניתוח ומיפוי חדשני של דפוסי מוכנות וסיכון בתוך הערים. ניתוח הנתונים יסייע בזיהוי נקודות חוזק וחולשה בחוסן הקהילתי, ובהפצת המלצות פיקוד העורף בהתאמה מדויקת לשכונות שונות ולפרטים בקהילה.
מיפוי אזורי חולשה בתוך היישוב יוכל לשמש גם ככלי חדשני לשיפור תוכניות חירום יישוביות. השימוש בממשק פופולרי נועד למשוך פלח רחב בציבור להתעניין ולהעריך את הסיכון ואת המוכנות האישית והמשפחתית, בתקווה להניע את התושבים להיערך באופן פעיל כדי למזער את הסיכון להם ולקהילותיהם.
הערכה ומיפוי ראשוני של סיכון ושל מוכנות אישית במצפה רמון סייעו לחשוף שכונות שבהן הסיכון לנזק גדול יחסית והמוכנות נמוכה ביחס לשאר שכונות היישוב. המתודולוגיה למיפוי סיכון ומוכנות ולהנעת הציבור ניתנת לכיול לכל סביבה או מדינה, ובכך היא מתאימה ליישום עתידי בקהילות רבות בישראל ובעולם.
מאת: י. פינצי, א. מרוז, ש. אבני, ס. לנגר
מילות מפתח: היערכות לחירום, רעידות אדמה, סיכון, מוכנות, הנעת הציבור
תאריך פרסום: יוני, 2019
מהדורה: 11 (2)
עמודים: 24-34
סוג מאמר: מאמר מחקר
קישור להורדה: journal11-3.pdf
קישור לתקציר באנגלית: Abstract