השפעת נגר עילי על קצב נסיגת מצוקים בארץ המכתשים
קצב נסיגת מצוקים משפיע מאוד על התפתחות הנוף בארץ המכתשים, והוא נתון מהותי בהערכת יציבות מצוקים. הערכות של קצב נסיגת מצוקים מעניקות תובנות מרחביות על תהליכים מורפולוגיים ארוכי-טווח ועל שינויי אקלים שחלו בעשרות ובמאות אלפי השנים האחרונות.
הקושי במציאת סמנים מורפולוגיים שניתן לתארך, מגביל מאוד את יכולתם של גיאומורפולוגים להעריך את קצב הנסיגה של מצוקים רבים בארץ ובעולם. לאחרונה פיתחנו מודל אנליטי לחישוב קצב יחסי של נסיגת מצוקים בארץ המכתשים, בהתבסס על נתונים טופוגרפיים וגיאולוגיים מרחביים. במאמר זה אנו מציגים שיפור ניכר של המודל, המכמת השפעה של נגר שיטפוני על קצב הנסיגה המקומי של המצוק.
השפעת הנגר על קצב הנסיגה המחושב במודל הוגדרה בהתבסס על שני מרכיבים: ) 1( נתוני הנסיגה של מצוק מדרשת בן גוריון שנמדדו בשנים שבהן הוזרמו אליו באופן מלאכותי כמויות אדירות של מים; ו-) 2( ניתוח מורפולוגי של קו המצוק ושל שטף המים הממוצע במפלים טבעיים ברמת דבשון וליד מצפה רמון. המודל המשופר ייושם להערכת קצבי הנסיגה לאורך המצוקים העיקריים בארץ המכתשים.
תוצאות השימוש במודל מדגישות מחד גיסא את ההשפעה המכרעת של הנגר על קצב הנסיגה המקומי, היכן שנגר מתנקז אל קו המצוק, ומאידך גיסא את היעדר השפעת הנגר לאורך מרבית קווי המצוק במרחב. בהערכת יציבות נקודתית במפלים לאורך מצוקי המרחב התוצאות מעידות שקצב הנסיגה עלול להיות מוגבר בשניים ואף בשלושה סדרי גודל כתלות בגודל האגן ובשטף הנגר המנוקז אל המצוק. הכללת רכיב הנגר במודל האנליטי מאפשרת מיפוי מפורט ומהימן יותר של קצבי נסיגת מצוקי ארץ המכתשים, ומשפרת את יישומיות המודל לניתוח מצוקים דומים בארץ ובעולם.
מאת: י. פינצי, א' באב"ד, א. מרוז, נ' הרלב
מילות מפתח: נסיגת מצוקים, ארץ המכתשים, נגר
תאריך פרסום: מרץ, 2020
מהדורה: 12 (1)
עמודים: 22-31
סוג מאמר: מאמר מחקר
קישור להורדה: journal12-1-2.pdf