הצטברות סחף במאגרים מסייעת הן להבנת תהליכים הידרולוגיים, ביניהם תהליכי הסעה והשקעה של סחף בשיטפונות, והן לבחינה ארוכת-טווח של תדירות שיטפונות באגני הניקוז ועוצמתם. בעבודה זו נבחנו תפוקות הסחף של נחל נחושתן (שטחו 11.7 קמ”ר), המנקז את חלקה הדרומי של בקעת תמנע. המאגר נוצר בשנות החמישים של המאה הקודמת בעקבות בניית סוללת הגנה על מכרות הנחושת בתמנע, ומאז, במרוצת שישים השנים מאז הקמתו, מצטבר בשטחו סחף בעקבות שיטפונות בזק.
לצורך המחקר חפרנו 17 בורות, שיצרו ארבעה חתכים מורכבים בשטח המאגר. הרכב השכבות אופיין בחתכים סטרטיגרפיים שכללו שכבות סילט וחרסית ששקעו מרחיפה, ושכבות סחף גס-גרגר של חול ושל חלוקים שהורבדו בגריפה.
מִתאם סטרטיגרפי המבוסס על אופי שכבות האירועים אִפשר כימות של תפוקת הסחף בפרק זמן של שישה עשורים. הסטרטיגרפיה כוללת זיהוי של 13 שכבות אירוע בבורות העמוקים ביותר, המייצגים 13 אירועי שיטפונות בזק, שאירעו בממוצע פעם בארבע שנים וחצי.
דפוס ההשקעה מאופיין בסחף גס-גרגר בעיקר במעלה המאגר ובמרכזו. במורד המאגר, שבו פוחתת מהירות הזרימה, ההשקעה כוללת בעיקר סילט וחרסית, ואילו במרכז המאגר, שבו העומק היה מרבי, שקעה שכבה חרסיתית עבה.
נפח כל הסחף ששקע במאגר הוא כ 16,600- מ 3, שהם כ 23,200- טון (1,980 טון/קמ”ר בשישים שנה או בממוצע 33 טון/
קמ”ר*שנה). תפוקת הסחף דומה לתפוקות שחושבו בעבר עבור הנחלים חיון ונקרות. 13 שכבות האירוע הן עדות לחמישה אירועים קטנים, לשבעה אירועים בינוניים ולאירוע אחד גדול במיוחד, שכמות הסחף שלו – 580 טון/קמ”ר – היא 29% מתפוקת הסחף שהוסעה בששת העשורים. האירוע שהתחולל ב 25.10.2015- נגרם מסופה שירדו בה 32 – 50 מ”מ גשם באגן הניקוז. זמן החזרה של אירוע כזה מוערך ב 1:50- שנה.
המחקר הנוכחי באגן נחל נחושתן נעשה באגן ניקוז בינוני באקלים צחיח קיצון. תיעוד זה ומחקרים קודמים שבוצעו באקלים צחיח קיצון, הם עדות ייחודית לתהליך הסעה והשקעה של סחף, שהוא מעצב הנוף העיקרי באזורים מדבריים.
מאת: ר’ ארמוזה-זבולוני, י’ שלומי, א’ עבאדי, ר’ שם-טוב, י’ לרון
תאריך פרסום: מרץ, 2021
מהדורה: 13 (1)
עמודים: 1-9
סוג מאמר: מאמר מחקר
קישור להורדה: journal13-1-1.pdf