בשנים האחרונות נחקרה רבות חשיבות השפעתו של השעון הצירקדי על התפקוד בכלל ועל עור האדם בפרט. מקצב פנימי זה, שאורכו כ 24- שעות, שולט על מגוון התנהגויות ותהליכים ביולוגיים, ותכליתו לסנכרן את תפקוד הגוף עם סביבתו.
את המאמר פותחת הצגה קצרה של המנגנון המולקולרי של השעון המרכזי במוח. עיקר המאמר מוקדש להשפעתו של מנגנון זה על העור ועל השעון הפריפרי שבו, אותו שעון המבקר תהליכים מרכזיים בתפקוד העור, כגון חלוקת תאים, חדירות חומרים לגוף והגנה מפני נזקי הסביבה.
חותמים את המאמר פירוט יישומים אפשריים של ידע זה ובחינת ההשערה כי טיפולים דרמטולוגיים, לרבות טיפול פוטותרפי בים המלח, חייבים להתחשב במקצב הפנימי של העור על מנת לקבל תגובה נאותה.
A B S T R A C T
In the last decade, numerous studies have demonstrated the pivotal role of the circadian rhythm in general, and the internal peripheral clock of the skin in particular.
This 24 hour oscillation mechanism governs our everyday functions to synchronize our functions with our environment.
This mini review outlines the molecular principles underlying this biological timekeeping mechanism. In addition, it is focused on the circadian rhythmic action in the skin, suggesting that normal functions of this vital tissue, such as permeation, protection from environmental stressors and regeneration are modulated by it.
Finally, possible implication of this knowledge to dermatological therapy and Dead Sea phototherapy are suggested.