בסוף חודש אפריל חווינו אירוע מזג אויר קיצוני שהתפרס על פני כל הנגב והערבה ונמשך שלושה ימים (25-27.4.2018).
למרבית הצער, כתוצאה מהשטפונות הכבדים באירוע זה, קיפחו את חייהם 13 בני אדם, יהי זכרם ברוך.
האירוע הוא תוצאה של אפיק ים סוף ואפיק רום שביחד יוצרים מפל אי-יציבות חריג ותנאים מעולים ליצירת שטפונות.
מטחים חזקים של גשם וברד יצרו שטפונות לאורך כל הערבה התיכונה. ספיקות שיא נרשמו בנחלים: צין, פארן, נקרות, חיון, אמציהו, צפית, פרס, צאלים, חימר ורחף, שחלקם זרמו במשך שלושת הימים. מבחינת עוצמת השטפונות (ספיקות השיא ונפח המים שזרם בנחלים) מדובר באירוע הגדול ביותר בשמונה השנים האחרונות.
במרחב הערבה הדרומית ירדו כמויות גשם גבוהות באזור אילת (עם שיא של 24 מ”מ בבית ספר שדה) ובאזור שיטים (עם שיא של 32 מ”מ בנחל ציחור). כמויות משקעים נמוכות יותר נמדדו באזור שבין קיבוץ אילות וקיבוץ לוטן, אך עם זרימות בנחלים באזור סמר ויטבתה. בהרי אילת תועדו זרימות בכל הנחלים המתנקזים למפרץ אילת. מנחל קטורה צפונה, זרמו כל הנחלים וגרמו לזרימה חזקה בשעלב המתנקז למלחת יטבתה.
כתוצאה מהשטפונות נסגרו כבישים 40 ו- 90 למשך שעות ארוכות ונוצרו נזקים חמורים לתשתיות הכבישים.
אירוע שטפונות מרשים שכזה משאיר אותנו פעורי פה לנוכח עוצמתם של כוחות הטבע. לעומת זאת, לצד היופי שבזרימות השטפוניות, קיימת גם סכנה ממשית לחיי אדם, בשל ההתפתחות המהירה של עוצמת השטפונות (מספר דקות) ותכולה גבוהה של סחף, לרבות אבנים ובולדרים. לכן, בזמן יציאה לטבע באירועי שטפונות, יש להישמע להוראות הרשויות וגורמי האכיפה, להימנע מלקיחת סיכונים מיותרים ולנהוג ביראת כבוד כלפי איתני הטבע.
אנא ראו מצגת מצורפת המסכמת את שלושת ימי השטפונות.
ד”ר רחלי ארמוזה זבולוני,
מרכז מדע ים המלח והערבה, שלוחת איילות