במסגרת משימת AMADEE-20 – ששה אסטרונאוטים אנלוגים מטעם פורום החלל האוסטרי נכנסו לבידוד ל-3 שבועות, במתקן המדמה תחנת חלל על מאדים. מכתש רמון נבחר לביצוע המשימה מכיוון שהתנאים השוררים בו מבחינת מבנה הקרקע, הצחיחות, הבידוד והנוף, מדמים בצורה טובה את התנאים בכוכב הלכת מאדים. התוכנית התקיימה באמצעות מועצה אזורית מצפה רמון וסוכנות החלל הישראלית, משרד החדשנות, מדע וטכנולוגיה, וכללה הקמת תחנת מחקר במכתש רמון. תחנת המחקר תשמש בסיס לבדיקות וניסויים למשימות פלנטריות עתידיות, חשיפה בינלאומית של טכנולוגיה ומדע ישראלים בתחומי החלל, ותשתית לתוכנית חינוכית בנושאי חקר החלל לתלמידי ישראל.
משימת AMADEE-20 היוותה הזדמנות לחשוף את ציבור מצפה רמון ומערכת החינוך לפעילות מדעית וטכנולוגית ייחודית בקרבת היישוב. כחלק מתכנית הרצאות “הגאופארק” הפתוחות לקהל הרחב, קיימנו סדרה של שלוש הרצאות בספריית מצפה רמון.
הרצאה ראשונה בסדרה: ד”ר רעות סורק אברמוביץ’ – משימות אנלוגיות וחיפוש חיים בחלל. ד“ר רעות סורק אברמוביץ‘, אסטרוביולוגית ויו”ר אגודת מאדים הישראלית, הסבירה מהן משימות חלל אנלוגיות, ומה מצפה לנו במאדים. בנוסף, היא סיפרה על הניסוי שערכה בתחנת החלל במכתש רמון- ״מיקרופוטנציאל 2021״ – אשר מטרתו להבין כיצד זיהום מיקרוביולוגי יכול להתפשט במרחב שהוא צחיח קיצון ובסביבה נקייה מהשפעות אדם – כגון הסביבה במאדים.
הרצאה שנייה בסדרה: דוד מיכאלי – היבטים פסיכולוגיים של קבוצת אסטרונאוטים מבודדת בחלל. דוד סיפר על המחקר שנערך על ידי המכון ללימודי שטח (EESI) תנועה, מרחב ובריאות קבוצתית (MSG). במחקר מיפו את תנועתם של ששת האסטרונאוטים האנלוגיים בהביטט. הנתונים נאספו על ידי חיישנים אחת לשנייה וברזולוציה של 30 ס”מ. במקביל, ערכו גם מיפוי רגשי יומי שבאמצעותו גילו אזורים “חמים” יותר מאחרים, מבנים קבוצתיים ו”תמונות-על” תחושתיות יומיות.
הרצאה שלישית בסדרה: אלון שיקאר –אדריכלות חלל. אלון סקר היבטים שונים על מגורים מחוץ לכדור הארץ, הנדסיים ורגשיים. לדוגמא, איך מתכננים מבנה כאשר הלחץ הפנימי של המבנה גבוה מהלחץ החיצוני, התמודדות עם קרינה מסוכנת ותחושות קלסטרופוביות.