בשמונה השנים האחרונות פעל המכון ללימודי שטח במסגרת סמינר הקיבוצים והכשיר מטפלים באמצעות שטח בתכנית דו-שנתית.
בעקבות משבר הקורונה והחלטה של סמינר הקיבוצים לצמצם לימודי תעודה לשנה אחת בלבד, התקבלה החלטה להעתיק את פעילות המכון למצפה רמון.
הקשר שנוצר עם מו”פ מדבר וים המלח, שלוחת מצפה רמון, התהדק בחודשים האחרונים ובימים אלו אנחנו יוצאים בפרסום משותף של “התכנית הבינתחומית לטיפול שטח ובריאות קבוצתית”, כאשר בתוך התכנית הוטמעה חטיבת לימודי מדבר בהובלת המו”פ.
חטיבת לימודי המדבר תכלול פרק מדעי כדור הארץ שיועבר על ידי דר’ אבשלום באב”ד, פרק במדעי החיים שיועבר על ידי דר’ אלי גרונר ודר. נעה אבריאל-אבני ופרק בתרבות האדם במדבר שיועבר על ידי דר’ נעה אבריאל-אבני. ריכוז חטיבת לימודי המדבר יהיה בידי דר’ נעה אבריאל-אבני. במקביל אנחנו פועלים ביחד לקבלת חסות אקדמית לתכנית זו על ידי מרכז ללימודי חוץ של אוניברסיטת בן גוריון.
“התכנית הבינתחומית לטיפול שטח ובריאות קבוצתית” היא הצעד הראשון בשיתוף הפעולה בין המו”פ לבין המכון ללימודי שטח. כבר עכשיו אנחנו עובדים ביחד על תכניות וקורסים נוספים בנושאים נוספים הנובעים מתוך הסביבה המדברית ומהמרקם החברתי-אקולוגי המרתק של ארץ המכתשים. יש למה לצפות.
התכנית הבינתחומית לחינוך, טיפול וניהול שטח ובריאות קבוצתית
לדעת מדבר – חטיבת לימודי מדבר
רקע:
מים הם היסוד לחיים. במדבר, המקום בו כוחות האידוי גוברים על כמות המשקעים, המים נמצאים כמעט תמיד בחסר ומציבים אתגר בפני החיים. דווקא חוסר זה, הוא אשר מזמן למבקשים למצוא בתוכם כוחות התמודדות, אפשרויות נדירות של למידה והתבוננות פנימית.
כמות המים המוגבלת מותירה את סלעי המדבר העתיקים חשופים ועל כן מאפשרת לראות, להרגיש וללמוד את סוגי הסלעים השונים, לשחזר בדמיוננו את הסביבה בה נוצרו ואת התהליכים האיטיים והממושכים אשר עצבו את הנוף שאנו רואים. להבין מה קורה לסלע הקשה המתנגד לכוחות שינוי ומאידך, כיצד מגיב סלע רך וגמיש לכוחות אלו.
המים במדבר יכולים להופיע כטל המתעבה על סלעים וצמחים בעונות המעבר, כגשם נדיר וכשטפונות מהירים ומפתיעים. כל אחת מהצורות האלו מקיימת אינטראקציות שונות עם סלעים ויצורים חיים ומותירה עקבותיה בעיצוב סביבת המדבר.
לכל אלו צריך להוסיף את חוסר הוודאות בנוגע לזמינות המים ואירועי אקלים, כמציאות קבועה בסביבה היובשנית.
צמחים, בעלי חיים ואדם מתמודדים עם חוסר המים ועם חוסר הוודאות במגוון מנגנונים – פיזיולוגיים, התנהגותיים ותרבותיים – המאפשרים להם לחיות ואף לשגשג בתנאי הקיצון של המדבר. כל אחד מהם יכול לשמש לנו כמקור השראה לחיים.
במסגרת חטיבת לימודי המדבר נלמד מבואות למדעי כדור הארץ, מדעי החיים ותרבות אדם במדבר.
הלמידה תתבסס על הרצאות בכיתה וסיורים ולמידה בשטח. הסיורים יכללו היכרות ולמידה של תופעות ועקרונות של הסביבה המדברית, כמו גם זמן והזדמנות מה כל אלו מלמדים אותנו על עצמנו.
מושגים ועקרונות:
מדעי כדור הארץ – סביבות השקעה, סלעי יסוד וסלעי משקע, שכבות גיאולוגיות, קמר, קער, שבר גיאולוגי, אירוזיה, מכתש, דייק, מאובן מנחה, העבר כמפתח להווה, עקרון ההרבדה, שטפונות, בלייה, מי תהום, מי נגר.
מדעי החיים – מהם חיים, מנגנוני הסתגלות (צמחים ובעלי חיים ) לתנאי יובש וחום, סוליטריות, טריטוריאליות, , אוכלוסיות וחברות צמחים ובעלי חיים, “, מערכת אקולוגית.
אדם במדבר – מערכות חברתיות-אקולוגיות, שירותי המערכת האקולוגית, “מקום”, תחושת מקום, תרבות נוודים למחצה ויושבי קבע, התמוטטות (מערכות חברתיות-אקולוגיות).
משך הקורס: קורס שנתי של 45-56 שעות. (2 שעות שבועיות לאורך השנה + סיורים