מחברים: איתי רנן (המארג), אמנון פרידברג (אוניברסיטת ת”א)*, פועה בר (קותיאל) (אוניברסיטת בן גוריון), אלי גרונר (מו”פ מדבר וים המלח)
*אמנון פרידברג נפטר באוקטובר 2020 ממחלת הקורונה.
פורסם בעתון: Global Journal of Ecology 5(1): 079-087.
Doi: https://dx.doi.org/10.17352/gje.000024
תקציר
הדרך הטובה ביותר לבחון מה קורה למערכות אקולוגיות בכדור הארץ זה לנטר את מצב המערכות לאורך הרבה זמן. אולם לא תמיד זה אפשרי ולכן צריך לבצע החלפת זמן במרחב. התהליך שעובר על דיונות החול בניצנה תועד ברמת הנוף והוא מתאר דיונות נודדות שמתכסות בשיחים ומפסיקים לנדוד. אולם המגוון הביולוגי והשינוי שהוא עובר כתוצאה מהפסקת הנדידה וההתכסות בצמחייה, לא תועד. לכן השתמשנו בשינויים מרחביים בין דיונות נודדות שעדיין משמרות את החול החשוף לאזורים עם צמחייה יציבה ותיעדנו את המגוון הביולוגי באזורים אלו.
השתמשנו במלכודות נפילה ללכוד חרקים המשוטטים על דיונות החול והשוונו את החלק הנודד של הדיונות בפסגה, למדרונות הדיונות ולמרזבות בין הדיונות. מצאנו שישנן מינים הנמצאים אך ורק על האזור החולי הנודד של פסגת הדיונות, כמו החיפושית פימליה ותיקנחול. לעומת זאת היו מינים שנמצאו רק באזור עם הצמחייה כמו החיפושיות זופית, מזוסטנה ומין של נמלת נווטת. השתמשנו בגרף משולש המפריד בין יחידות הנוף לפי אחוז הצפיפות של כל מין ביחידה להדגים העדפות בתי גידול. ההבדלים הרבים בין יחידות הנוף מעיד על כך שעם השינוי בנוף מדיונות נודדות לדיונות יציבות מכוסות שיחים מאסף פרוקי הרגליים ישתנה מאד מחברה של מינים היכולים להתקיים רק בחול (פסמופילים) לחברה של מינים ללא התאמות מיוחדות לחול.