סקר ציפורי המדבר בחבל אילות, נערך זו השנה השלישית ברציפות, בהובלה ושיתוף פעולה מיוחד של מרכז הצפרות אילת, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, מועצה אזורית חבל אילות, והשנה הצטרף גם מו”פ מדבר וים המלח לגופים המארגנים.
הסקר נערך בסוף השבוע, והגיעו אליו צפרים מתנדבים, מקצוענים וחובבים, מכל רחבי הארץ. מתנדבים אלה הצטרפו לאנשי הגופים המקומיים שחיכו להם בערבה הדרומית. אופן ביצוע הסקר: המתנדבים חולקו לצוותי של 2-3 אנשים, וחולקו לכל צוות שני אזורי תצפית (פוליגונים), כשבכל פוליגון ארבע נקודות של תצפית במקום בו נדרשו לשהות 10 דקות ולדווח באמצעות טופס מקוון על כל הציפורים שנראות או נשמעות סביבם. בסה”כ הגיעו הצוותים לכ-370 נקודות תצפית, בכל שטחי חבל אילות, גם בשטחים קשים לעבירות.
בעקבות שיתוף הפעולה עם מו”פ מדבר וים המלח נוספו לסקר השנה גם פרמטרים אקולוגיים וחברתיים, אשר חשובים להבנת תהליכים, ויתנו מימד נוסף לספירת הציפורים. הסוקרים התבקשו למלא שאלות בנוגע למצב הנביטה, עצי השיטה, והצומח הכללי בכל נקודת תצפית. וכחלק ממחקר סוציולוגי של מו”פ מדבר וים המלח בהובלת מירי לביא נאמן ונעם וייס, התבקשו למלא גם שאלון על חלקם ומעורבותם כמבצעי הסקר.
לסקר הזה חשיבות גדולה גם מבחינה מדעית וגם מבחינה של שמירת טבע, ורתימת אזרחים ופיתוח מומחיות אזרחית להשגתם. קיום סקר בקנה מידה מקיף, מלמד אותנו רבות על אזור גדול וחשוב – אך רחוק ממרכז הארץ, ולכן כמות המידע בו נמוכה יותר, והפיכת הסקר לניטור ארוך טווח ע”י חזרה על הסקרים באותו אופן שנה לאחר שנה עשויה ללמד על מגמות השתנות אוכלוסיית הציפורים החורפות בדרום הארץ.
בנוסף לחשיבות המקצועית, סוף השבוע הזה היווה מפגש חברתי עבור אנשים מכל הארץ שלהם עניין משותף בצפרות ובשמירת טבע, ולווה גם בערב חברתי, בלינה משותפת בחי בר, והצטיין בארגון נהדר!