מחברים: ירון פינצי, שקד אבני, נועם גנץ, יואש לימון
כתב העת: ACADEMIA | Letters
Finzi, Y., Avni, S., Ganz, N., Limon, Y. (2021). Geosystem services and nature conservation in geoparks – geoethical dilemmas from the Negev Craterland, Israel. Academia Letters, Article 225. https://www.academia.edu/s/621d10d599
אזור לב הרמון- 13.3 קילומטרים מרובעים אשר נמצאים במרכז מכתש רמון, נמצא בימים אלו בלב ויכוח ציבורי סוער. אזור זה הוא החלק האחרון של המכתש שלא מוכרז כשמורת טבע, דבר שעשוי להשתנות בעקבות תכנית שהוגשה ב 2019 על ידי רשות שמורות הטבע והגנים, אשר מבקשת לכלול שטח זה כחלק מהשמורה. לטענת תיירנים מקומיים, אומנים ותושבים שמעריכים את הסביבה הטבעית, התכנית המוצעת מייצגת סכנה מוחשית לאיכות חייהם.
מנהל התכנון מקדם פשרה אשר מציעה כי 25% מהשטח (כלומר 3.3 קמ”ר) יישארו בשליטה משותפת של המועצה המקומית ורשות הטבע. פשרה מוצעת נוספת כוללת מבנה ניהול משותף בעקבות דוגמאות נפוצות בגיאופארקים העולמיים של אונסקו. עם זאת, למרות שכל הגורמים המעורבים רואים בטבע משאב משמעותי שיש לשמור עליו, הבדלים בסדרי עדיפויות השימור עדיין עומדים בפני קבלת הפשרה. המאמר ממפה את נקודות המבט המנוגדות המעכבות את שיתוף הפעולה וממסגר את הדיון במונחים של דילמה גיאו-אתית, פרספקטיבה אשר עשויה לעזור בדילמות דומות בגיאופארקים ברחבי העולם.
המעבר של השיח מדיון בשירותי מערכת אקולוגית בלבד, לדיון בשירותי מערכת גיאולוגים אשר מדגישים את חשיבותם של התשתית הגיאולוגית והנוף לצרכי האדם, מחדדת את הדילמה בסוגיה זו. נציגי רשות הטבע והגנים שמים את המערכת האקולוגית בראש סדר העדיפויות, ורואים בהכרזה על גן לאומי כדרך היחידה למנוע פיתוח בלתי מבוקר שיוביל לפגיעה במגוון הביולוגי. מבחינתם פגיעה בשירותי התרבות העומדים לרשות המקומיים והמבקרים נחשבים לקורבן מקובל. בעיניי התושבים, הקמת גן לאומי תפגע בשירותי התרבות שמספק המכתש – תפגע בתחושת השייכות והקרבה לטבע ותגביל התפתחות פעילויות קהילתיות, חינוכיות ותיירותיות. בעיני המקומיים, הלחץ הפוטנציאלי הנוסף על המגוון הביולוגי המקומי הוא סיכון מקובל בשימור הנישה האחרונה שלהם בטבע. המאמר מציף ומנסח את השאלות האתיות אשר צריכות להישאל במקרה של דילמות דומות, אשר דיון מעמיק בהם יכול לחדד את סדר העדיפויות הרצוי ולהוביל לפשרה ופתרון.
עוד על שירותי מערכת בארץ המכתשים ועל חזון מנהלת הגיאופארק אפשר למצוא בדיון שכתבנו על מחאת עמודי החשמל במכתש רמון. הדיון על הטמנת קווי החשמל הדגיש את חשיבות שירותי התרבות, ערכי הטבע הדוממים והצורך לשתף את הקהילה המקומית בהערכת שירותי מערכת:
“הגיאופארקים בעולם חורטים על דגלם את הקשר בין הקהילה המקומית לטבע בו היא נמצאת, תוך דגש על העצמה וייצוג צרכי קהילות הספר (פריפריה). לפי גישה זו, יש חשיבות רבה לעירוב הקהילה בתכנון המרחב ובקביעת סדר העדיפויות בין שירותי המערכת… תוך התייחסות גם לשירותי מערכת א-ביוטיים, כגון שירותי נוף, מגוון גיאולוגי ושירותי תרבות.”