שלוחת ים המלח
סביבת בקע ים המלח ומדבר יהודה טומנת בחובה מאפיינים ייחודיים מרתקים ומגוונים, המשפיעים ומושפעים על ידי תהליכים טבעיים כמו גם על ידי פעילות אנושית.
אזור ים המלח, שכידוע הינו המקום הנמוך ביותר בעולם, משלב גיאולוגיה ייחודית, מערכות אקולוגיות שונות של חי וצומח, תכולה משמעותית של מינרלים וחומרים חשובים הנמצאים בים, בקרקע ובאוויר, מזג אויר חם ויבש מאוד ואף תנאים פיזיקליים אופייניים כמו ספקטרום קרינת שמש ולחץ חלקי של חמצן. שילוב כל אלו מביא ליצירתה של סביבת קיצון הייחודית על פני כדור הארץ. בנוסף, כל אלה משולבים עם מאפיינים דמוגרפיים שאינם דומים לאזורים אחרים בישראל.
לפי התיעוד ההיסטורי וממצאים עדכניים, ניכר כי מאז ומעולם בני אדם נמשכו לאיזור ים המלח ומדבר יהודה מטעמים רבים כמו: מרחב מרוחק בעל נגישות מאתגרת למבקשים להתבודד או להסתתר, , משאבי הטבע שהוא מציע וסגולותיהם המבטיחות, הזדמנויות חקלאיות קיימות והשימוש במרחב כנתיב מעבר רב-כיווני של אנשים וסחורות בין אסיה, אירופה ואפריקה, בדרך היבשה או הים.
מכלול ההיבטים הבלתי שגרתיים הללו הפכו את ים המלח וסביבתו לאבן שואבת לתיירות פנאי וצליינות, לתיירות מרפא למגוון מחלות דרמטולוגיות ונשימתיות וכמובן לתעשייה מקומית המפיקה ממשאבי הטבע תוצרים לחקלאות, למזון, לייצור טכנולוגי לרפואה, קוסמטיקה ועוד ועוד.
חוקרי שלוחת ים המלח, שמרכז הפעילות שלה שוכן במכון המחקר הנמצא בכניסה לגן הלאומי מצדה (מזרח), מובילים תהליכי מחקר ופיתוח הקשורים לסביבה הייחודית בה אנו פועלים, בד בבד עם פעילות ענפה בתחומי ידע וליבה הנוגעים לנושאים על-איזוריים וגלובאליים.
בהתאם למחויבות לקהילה וכנגזרת מחזון הארגון, כלל המחקרים מתרכזים ביצירת ערך יישומי לתועלת האדם והסביבה.
צוות שלוחת ים המלח מוביל תהליכי מחקר ופיתוח עצמאיים, ובמקביל מקיים שיתופי פעולה נרחבים ופורים מאוד עם גופים ממשלתיים, רשויות מקומיות וארציות, גופים בינלאומיים, אוניברסיטאות שונות ועם חברות עסקיות ויזמים פרטיים מכל העולם.
איכותם ורמתם המקצועית הגבוהה של החוקרים וצוותי השלוחה, הגיוון של תחומי העניין והמחקר ומרחבי הפעולה, יחד עם הטמעת שיטות עבודה המעודדות הפריה הדדית וחשיבה מעמיקה ורב-תחומית, בנוסף לפירות שיתופי הפעולה עם גורמים מבחוץ, מקנים לצוות כולו אפשרויות ליצירת סינרגיה בעבודת המחקר והפיתוח, לחשיבה “מחוץ לקופסא” וליצירת מכלולים, שילובים ופיתוחים ייחודיים ונושאי פרי בין נושאי מחקר שעד עתה נחשבו כרחוקים זה מזה. חוקרי השלוחה דוגלים בכך ששיתוף פעולה מעולמות מחקר שונים ועבודה ‘כתף אל כתף’ מביאים לשילוב ידע המוביל לחדשנות מחקרית וטכנולוגית.
מנהלת השלוחה: ד”ר נוית עוגן שטרן: navit@adssc.org
מזכירת השלוחה: טלי רהב: sec@adssc.org
תחומי העניין המרכזיים בהם עוסקים החוקרים בשלוחה:
יצירת קשר והגעה:
מרכז הפעילות של שלוחת ים המלח נמצא במכון המחקר בשטחו של הגן הלאומי מצדה (מזרח).
כתובת:
מו”פ מדבר וים המלח, גן לאומי מצדה, ד.נ. ים המלח, 8691000, ישראל
טלפון ראשי: 972-8-9448735+
ניווט:
ווייז: המכון לחקר העור – גן לאומי מצדה
גוגל: The Skin Research Institute, Dead Sea & Arava Science Center